Körkortslån – för dig som är arbetslös.

Den som är arbetslös och uppfyller vissa villkor kan från och med den 1 september 2018 få låna pengar från CSN för att kunna ta B-körkort. Många arbetsgivare kräver i dag att den som söker jobb ska ha körkort, så med körkort kan det vara lättare att få ett jobb.

Körkortslånet är ett lån för dig som är arbetslös och mellan 18 och 47 år. Du kan få låna pengar från CSN för att kunna ta ett svenskt körkort med körkorts­behörighet B, det vill säga för personbil och lätt lastbil. Du kan få låna högst 15 000 kronor. Det du lånar ska du sedan betala tillbaka, och det behöver du göra även om du inte får körkort.

Du kan läsa mer kring hur du går tillväga och hur du söker körkortslån hos CSN.

Vårt upplägg när du finansierar körkortet via CSN.

Du skall först själv ansöka och få ett lånelöfte från CSN innan vi kan hjälpa dig vidare. Sedan kommer du in till oss så vi kan rapportera in dig till CSN att du väljer utbildningen hos oss.
Detta är ett förslag så du lätt kan se vad pengarna kan hjälpa dig med i din körkortsutbildning.

Vid tre tillfällen kan du få utbetalning på 5000 kr.

Första utbetalningen räcker till:

  • Teorilektioner material och webtester (2000 kr)
  • Riskettan (800 kr)
  • 3 lektioner à 40 min (1740 kr)

= 4540 kr

Andra utbetalningen räcker till:

  • 9 lektioner à 40 min

= 5220 kr

Tredje utbetalningen räcker till:

  • Halkan/Riskutbildning 2 (2400 kr)
  • 5 lektioner (2850 kr)

= 5250 kr

Total kostnad till trafikskolan: 15 010 kr

Ifall du inte kommer upp i rätt nivå för att kunna genomföra Halkan/Riskutbildning 2 efter du kört dina första 12 lektionerna är det möjligt att köpa innehållande 9 lektioner även vid tredje utbetalningen. Det kan vara ett bättre alternativ som ger möjlighet till fler körlektioner för pengarna. Du får då finansiera Halkan/Riskutbildningen på annat sätt senare.

Ingen garanti till körkort
Det är dock aldrig någon garanti till körkort eller ens uppkörning via trafikskolan för dessa pengar, utan du kan komma att behöva komplettera med fler lektioner som du måste finansiera på annat vis. Lånet är tänkt som ett bidrag till en körkortsutbildning. Våra förslag ovan innefattar inte lån av bil vid eventuellt prov eller provavgifter till Trafikverket.